Ilıbada Dolması
Malzemeler:
100 gram bulgur, 2 yemek kaşığı kese yoğurdu, bir adet orta boy kuru soğan, 300 gram ılıbada (labada), taze nane, kırmızıbiber, karabiber ve tuz.
Yapılışı:
Bulgur, sıcak suyla kabartılır. Soğuduktan sonra kese yoğurdu, ince doğranmış soğan ve taze nane ile yoğrulur. İsteğe göre karabiber veya kırmızıbiber ilave edilir. Labadalar sıcak suda az haşlanır. Haşlanan labadaların dışındaki damar kısmı kesilerek inceltilir. Labadaların içine, önceden hazırlanmış olan iç konarak sap kısmından uca doğru muska şeklinde sarılır. Labadaların damarlı kısmının (tersinin) içe gelmesine özen gösterilir. Sarma işlemi bittikten sonra sıvı yağ ile yağlanmış tencerenin dibine iki sıra labada yaprağı serilerek hazırlanmış olan dolmalar dizilir. 10-15 dakika pişirilen dolmalar ocaktan indirilerek dinlendirilir. İsteğe göre sıcak veya soğuk olarak servise sunulan ılıbada dolması, yoğurtla servis yapılır.
Soğan Dolması
Malzemeler:
1 kilogram soğan, 1 su bardağı pirinç, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 5–6 yaprak taze nane, 1 tatlı kaşığı şeker, yenibahar, tuz ve maydanoz.
Yapılışı:
Pirinç bir saat önceden tuzlu su ile ıslatılır. Bir adet soğan ince ince doğrandıktan sonra hafif zeytinyağında kavrulur. Fıstıklar konulup biraz daha kavrulduktan sonra pirinçler ilave edilerek iyice kavrulur. Şeker, yenibahar, nane, kuş üzümü ve yarım su bardağı su ilave edilerek birkaç dakika pişirildikten sonra demlenmeye bırakılır. Soğanlar altından ve üstünden kesildikten sonra haşlanır. Teker teker içleri çıkartılarak iç konulduktan sonra, yumurta şeklince sarılır. Tencereye şekilli bir şekilde dizilip bir buçuk su bardağı su ilave edildikten sonra kısık ateşte pişirilir. Üzerine tuz ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Daha sonra yeşillik ile süslenir. Ilık olarak servis yapılır.
Sarma Hamur Dolması
Malzemeler:
Hamur için:
1 adet yumurta, 200 gram un ve 2 su bardağı ılık su,
İç Malzemeler:
250 gram kıyma, 1 adet orta boy soğan, 2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç karabiber ve 1 demet maydanoz.
Yapılışı:
Hamur malzemeleri karıştırılarak hamur haline getirilir. Hamur birkaç bezeye ayrılır. Bezeler normal incelikte açılarak 1,5 santim genişliğinde şeritler halinde kesilir. Kıyma ince kıyılmış soğanla biraz kavrulur. İsteğe göre iki yemek kaşığı haşlanmış pirinç ve/veya haşlanmış iki orta boy patates rendelenmiş olarak kıymaya ilave edilir. İnce kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuz hazırlanan içe ilave edilir. İçten alınan küçük parçalar şerit halinde kesilmiş olan hamurun uç kısmına konularak üçgen olacak şekilde katlanır. Uzun şeritler (Kalın olmaması için ikiye kesilir). Üçgen şekilde hazırlanmış olan hamurlar isteğe göre fırınlanır veya doğrudan bol suda tuz ilave edilerek haşlanır. Pişen sarmalar süzülerek tabağa alınır. Mevsime göre salça veya domatesle hazırlanan sos ve iki yemek kaşığı tereyağı kızartılıp yemeğin üzerine dökülür. İsteğe göre haşlanmış mevsim sebzeleri yemeğin yanına garnitür olarak servis yapılır.
Tahinli, Haşhaşlı Örgülü Çörek
Malzemeler:
1,5 su bardağı süt, 1su bardağı ılık su, bir yemek kaşığı toz şeker, kibrit kutusu kalınlığında margarin, 1 adet yaş maya, 2 adet yumurta, yarım su bardağı sıvı yağ, 9 su bardağı un, 1 su bardağı tahin, yarım çay kaşığı tarçın ve 2 adet karanfil.
Yapılışı:
Maya ılık suda eritilir. Süt de ılık şekilde mayaya ilave edilir. Sıvıyağ, şeker, yumurta karıştırılarak hamur yapılır. Bir bardak tahin ile sıvı yağ kavrulur. Hamur 6 parçaya ayrılır. Yufka açılır. Bir adet yufka dinlenmeye bırakılır. Diğeri de açıldıktan sonra, tahin sürülür. Öteki yufkaya da tahin sürdükten sonra rulo şeklinde sarılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğerleri de aynı şekilde yapılır. Örgü şeklinde sarılıp yağlı kâğıt üzerine konulur. Yumurta köpük hale getirilerek üzerine sürülür ve fırına verilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Tosunum Böreği
Malzemeler:
1 şişe maden suyu, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 adet kuru soğan, 250 gram margarin, 200 gram un, 100 gram haşlanmış mercimek, tuz ve haşhaş.
İçinin hazırlanması:
Bir su bardağı yeşil mercimek iyice haşlanıp süzülür. Yağ ile ince doğranmış soğan kavrulduktan sonra mercimek ilave edilir. Üzerine tuz ve karabiber konularak iyice karıştırılır.
Yapılışı:
Hamur yoğurularak 8 eşit parçaya bölünür. Her parça tabak büyüklüğünde açılarak yağlanır ve katlanır. Nemli bir beze sarılarak buzdolabında bir saat kadar bekletilir. Her parça açılarak 4 eşit parçaya bölünüp, içi konulup kapatıldıktan sonra üzerine yağlı haşhaş sürülerek önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.
Tahinli Cevizli Çörek
Malzemeler:
1,5 su bardağı süt, 2 adet yumurta, 1 cay bardağı sıvıyağ, tarçın, 250 gram un, 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil, 1,5 su bardağı tahin, 1 su bardağı ceviz, bir paket margarin, tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker ve 1/2 yaş maya.
Yapılışı:
Yaş maya ılık su ile ıslatılır. Tahin kavrulur, süt, yumurta, sıvı yağ, şeker, tuz ıslatılan maya ile alabildiği kadar unla hamur yapılır. Altı parçaya bölünür. İnce ince acılan yufkalar yağlanır. Üzerine tekrar açılan yufka serilir. Katlar yağlanarak dikdörtgen şekli verilir. Önce tahin, sonra ceviz sürülür, rulo yapılır. Tepsinin ortasına kesilen rulo parça dikey olarak diğerleri çiçek şeklinde dizilir. Üzerine köpürtülmüş yumurta beyazı sürülür ve pişirilir.
Çatal Tatlısı
Malzemeler:
2 adet yumurta, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 4 su bardağı un, 500 gram kaymak, 1 fiske tuz.
Şurubu için:
3 su bardağı bardak şeker, 4 bardak su ve 1 parça limon tuzu.
Yapılışı:
Yumurta, su, bir fiske tuz karıştırılır. Un ve kabartma tozu ilave edilir. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamur 2 parçaya ayrılır. 1 parça tekrar 2'ye ayrılarak yufka açılır. Kaymak kızartılıp karıştırılarak eritilir. Açılan yufka üzerine kaymak sürülerek, rulo şeklinde sarılır ve dinlenmeye bırakılır. Diğer yufkalarda aynı şekilde sarılır ve dinlenmeye bırakılır. Daha sonra 4 parmak arayla kesilir. Rulo kısım üste gelmek şartıyla yuvarlak şeklinde açılır. Daha sonra kızartılarak şuruba atılır. Tercihen soğuk olarak servis yapılır.
Gül Baklavası
Malzemeler:
200 gram kaymak, 3 adet yumurta, 300 gram ceviz, 200 gram un, 1 çay bardağı yoğurt, 1 su bardağı sıvıyağ, 500 gram tereyağı, 1 yemek kaşığı sirke, bir fiske tuz, 2 su bardağı su, kabartma tozu ve 1 su bardağı nişasta.
Şurup için:
4 su bardağı toz şeker, 3,5 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Yumurta, yoğurt, yağ, tuz, su, kabartma tozu ve un karıştırılarak normal yumuşaklıkta hamur elde edilir. Islak bir bezle örtülerek bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Kaymak ocakta kısık ateşte kaynatılarak, soğumaya bırakılır. Hamur küçük bezelere ayrıldıktan sonra çok ince açılır ve yağlı kağıt üzerine serilir. İkinci yufka açılıp üzerine kızartılan kaymak sürülür. Dört köşesine ceviz ilave edildikten sonra ikinci yufka ile üzeri kapatılır. Dört parçaya ayrılıp, kesilen kısımlar karşılıklı gelecek şekilde birleştirilerek gül şekli verilip, yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Hazırlanan şurup, fırından çıkıp biraz soğumaya başlayan tatlının üzerine dökülür. Tatlılar gül şeklinde, servis tabağında soğuk olarak sunulur.