Türkiye’nin bankacılık sisteminde geçen ilk yerli yemek kartı YEMEKMATİK,
yabancı oyuncuların hakimiyetindeki yemek kartı pazarına hızlı girdi. 2019 yılı sonuna kadar Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu üyesi 130 bin işyerinde kullanımı hedeflenen yerli yemek kartı Yemekmatik, ilk bir ayda Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Türkiye’nin en geniş kullanım ağına sahip yemek kartı olma yolunda ilerleyen Yemekmatik, yabancıların hakimiyetindeki pazarda, yemek cirolarının, yurtdışına çıkmasını önleyerek ülke ekonomisine de katkı sağlayacak.
Yemek Kartı Seçiminde En Önemli Kriter Yaygınlık
Yemekmatik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, Yemekmatik’in yerli olması, bankacılık sisteminde geçmesi, üye işyerlerini ilave masraflardan koruması gibi avantajları nedeniyle hızla yayıldığını söyledi. İPSOS’un 2018 yılı araştırmasına göre yemek kartı seçiminde vergi avantajı, iskonto sağlaması ve çok sayıda restoranda kullanılması faktörlerinin etkili olduğunu hatırlatan Mustafa Yavuz, Yemekmatik’in tek başına tüm bu fırsatları sağlayarak piyasanın genç ama iddialı bir oyuncusu haline geldiğini açıkladı.
Mustafa Yavuz, “Aslında Yemekmatik’in başarısı, aynı zamanda sektörün başarısı olacak. Toplamda 65 milyar liralık yeme-içme sektörünün 7 milyar lirası yemek kartları üzerinden dönüyor. Sektörde elde edilen gelirin büyük miktarı da yurtdışına aktarılıyor. Yemekmatik’le harcanan para yurtiçinde kalıyor. Türkiye’nin yerlileşme hamlesinin gerçekleştirildiği, döviz kaynaklarının verimli kullanılmasının şart olduğu bir dönemde Yemekmatik, tek başına ekonomik bir mücadele gerçekleştiriyor” diye konuştu.
Yemekmatik’te Ekonomik Güvence: TROY Sistemi
Yemekmatik’te müşteriler adına ekonomik bir güvence de olduğunu anlatan Mustafa Yavuz, Türkiye’nin milli ödeme sistemi TROY’u kullanan Yemekmatik’in bankacılık kartları gibi kullanılabildiğini açıkladı.
Yemekmatik, altyapı sistemi olarak e-para iş ortağı TURKPARA’nın geliştirdiği sistemi kullanıyor ve anlaşma sağlanmış olan bankaların POS altyapısı ile çalışıyor.
Çift Bakiye Sistemi Nasıl İşleyecek?
Kartın öne çıkan özelliklerinden biri de çift bakiyeye sahip olması. Yemekmatik kullanıcısı işvereni tarafından kartına yüklenen meblağ ile ay içinde yemek yiyebilecek. Diğer taraftan kart içindeki ikinci bakiye ile alışveriş yapabilecek. İkinci bakiyeye kişi kendi banka hesabından ya da kredi kartından para yükleyebilecek.
Yemekmatik’in üye işyerleri ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde ve sadakat programlarıyla çok çeşitli indirim ve kampanyalardan da faydalanmak mümkün olacak.
Yemekmatik’in altyapısının, saha çalışmaları ile kullanıcı, üye işyeri, çalışanlarına yemek kartı dağıtan kurumsal firma beklenti ve görüşleri sonucunda geliştirildiğini anlatan Mustafa Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yemek kartı sektöründe üye işletmelerin POS cihazı, sistem kullanım bedeli gibi maliyetlere katlanması gerekmekteydi. Oysa ülkenin kaynaklarının daha verimli kullanılması gereken bir dönemdeyiz. Biz e-para iş ortağımız Turk Para ve banka çözüm ortağımız QNB Finansbank ve sisteme kısa sure içerisinde dahil olacak diğer iki banka sayesinde yemek kartlarını bankacılık sisteminin içine taşıyoruz ve üyelerin ilave bir maliyet üstlenmemelerini istiyoruz. Geliştirilen model ile Yemekmatik yemek kartlarının üye işyerlerinde kullanımı ile depozito ve sair adlar altında görünmeyen bir ücret talep edilmiyor. Sadece büyükşehirlerde değil, Türkiye’nin genelinde bu hizmeti vereceğiz, böylece pastayı daha fazla büyüteceğimize inanıyoruz….”