Yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için gelirlerini artırıcı dönem başlıyor, Yemek Matik

MUTFAĞINDAN AVANTAJLI ÇÖZÜMLER

Yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için gelirlerini artırıcı dönem başlıyor, sektörümüzün ihtiyacı olan çözümler, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu öncülüğünde kurulan Yemekmatik aracılığı ile hayata geçiyor. Yeme-içme sektörünü dönüştürecek projeleri, Yemek Matik Genel Müdürü Onur Karadağ ile konuştuk.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1977 Almanya – Hamburg doğumluyum. İktisat mezunuyum. Evli ve 1 erkek çocuk sahibiyim. Seyahat etmeyi, spor yapmayı ve yemek yemeği özellikle yerel lezzetleri keşfetmeyi severim. Yaklaşık 20 yıldır ödeme sistemleri alanında yerli ve uluslararası firmalarda üst düzey yöneticilik yaptım. Ülkemizde ve dünyada milyonlarca insan ve yüzbinlerce işletmenin günlük hayatta kullandığı birçok ödeme ve sadakat projesinin fikir aşamasından hayata geçirilmesine emek ve tecrübem bulunuyor.

Yeme-İçme sektöründe dünyada ilk defa sektörün federasyon destekli yerli projelerini hayata geçirmek üzere başkanlarımızın davetini kabul edip, büyük bir heyecanla yola çıktık.

Yemekmatik hakkında bilgi verir misiniz?

Ülkemizde yeme-içme sektörü ve sektöre sunulan yemek kartı, yemek siparişi, tedarik sistemi, satış sistemi gibi ödeme ve teknoloji çözümleri pazarı gün geçtikçe büyüyor.

Türkiye’de yaklaşık 4 milyon civarında yemek kartı kullanıcısı ve 2 milyar doların üzerinde bir pazar olduğunu tahmin ediyoruz. Benim de daha önce hem ödeme çözümleri sunduğum hem de profesyonel yönetici olarak çalıştığım sektördeki firmaların nerdeyse hepsi yabancı şirketler ve bu firmalar faaliyet gösterdiği ülkeler de, %3 - %4’ler seviyesinde olan restoran üye işyeri komisyonları, bizim ülkemizde %10-%12 seviyelerine kadar gelmiş durumda. Ayrıca 60 günlere varan ödeme vadeleri ve farklı isimler altında extra kesintiler yapılıyor. Benzer çalışma şartları yemek siparişi tarafında da uygulanıyor. Örnek vermek gerekir ise online yemek siparişi alıp, tahsilatını yemek kartı ile yapan bir restorana bu siparişin maliyeti %30’lar seviyesinde ki bu şartların dünyada örneği bulunmuyor.

Milyonlarca kişiye direkt ve dolaylı istihdam sağlayan, zor şartlarda işletmesini ayakta tutmaya çalışan sektördeki emektar esnafımız kendisinin üzerine yıkılan bu maliyetleri taşıyamaz duruma gelmiş, birçok esnafımız işletmelerini maalesef kapatmak zorunda kalmıştır.

Bu sebepler ile sektörün anayasal yetki sahibi tek üst kuruluşu olan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu öncülüğünde hem esnafımızın kazancını artırmak hem de Türkiye ve dünyada ilk defa en avantajlı sistemleri oluşturmak için Yemekmatik adı ile şirket kuruluşunu gerçekleştirip, çözümler sunmak için çalışmalara başladık.

Federasyon öncülüğünde kurulan Yemekmatik’in, yatırımcı, yönetim, çalışan gibi yapılanması hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Yemekmatik kurucu, yönetici ve çalışanları, 2000’li yıllardan bu yana Yüksek Teknoloji Akıllı Cihaz Üretimi , Otomotiv, Finansal Ödeme Sistemleri, Medya ve Reklam gibi sektörlerde bilgi ve tecrübesi olan, yeme-içme sektörüne yönelik inovatif çözümler sunmuş oldukça deneyimli bir ekipten oluşuyor.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun yanı sıra Yemekmatik’in arkasında binlerce işletme, projelere değerli fikirleri ile destek veren gönüllü danışman ordusu ve farklı çözümler ile sektöre yön veren değerli iş ortaklarımız bulunuyor. Özetle projelerin bir parçası olmak ve dünyada ve Türkiye’de bir başarı hikayesi oluşturmak için federasyon, yatırımcı, yönetici, çalışan, danışman ve iş ortağı olan birçok değerli insan, işletme ve firma, Yemekmatik çatısı altında buluştu.

Yeme-İçme Sektörünün ihtiyacı olan çözümleri nasıl belirlediniz?

Projeleri geliştirirken, öncelikle sektörün ihtiyaçlarını detaylı analiz ettik. Bu analizleri yaparken, sektörün içinde yaşayan federasyonumuzun ve federasyona bağlı odalarımızın öncülüğünde, üye işletmelerimizin sahipleri ve çalışanları, bu işletmelerimizden hizmet alan kurumsal ve bireysel müşterilerimiz, tedarikçiler, diğer kamu kurum ve dernekleri gibi çözümlerin tüm tarafları ile birçok görüşme ve anket yaptık. Tüm tarafların beklentilerini, farklı firmalardan hizmet aldıkları ve mutlu oldukları ve olmadıkları konuları belirledik. Yeme-içme sektörüne yönelik Türkiye’de sunulan rakip uygulamaların yanı sıra, Dünyada sunulan uygulamaları ve trendleri analiz ettik. Geldiğimiz noktada tüm tarafların mutlu olacağı, geleceğin yeme-içme sektörü çözümlerini geliştirmek için tüm yönetim, danışman ve iş ortaklarımız ile farklı görüşmeler yaparak çözüm ve yol haritamızı belirledik.

Odağımızda hizmet veren üyelerimizi ve hizmet alan müşterilerimiz bulunuyor. Özellikle çalışan milyonlarca insan hergün en az bir defa dışarıda yemek yiyor, birşeyler içiyor, özel günlerini sevdiği bir mekan da kutluyor, sadece mutlu olduğu anlarda değil mutsuz olduğu anlarda bile dışarıda vakit geçiriyor, iş görüşmeleri, evlilik teklifleri, arkadaş buluşmaları gibi tüm sosyal aktivitelerini yeme-içme deneyimi ile buluşturuyor. Diğer tarafta emektar onbinlerce işletme oldukça zor çalışma koşullarında insanlara iyi hizmet vermek amacı ile yoğun çaba sarfediyor.

Yemekmatik olarak, hizmet alan müşterilerin artık daha avantajlı yemek hizmeti alabilecekleri, hizmet veren üyelerimizin müşterilerini geliştirdiğimiz sistem ile tanıdıkları, alışveriş alışkanlıklarını takip edebildikleri, daha önce yemek kartı ve yemek sipariş firmalarına komisyon olarak verdikleri avantajları direkt kendilerinden hizmet alan müşterilerine verebildikleri, gelir ve giderlerini yönetebildikleri, işletmeleri için ürün ve hizmet aldıkları tedarikçiler ile avantajlı ve sürekli tedarik yapabildikleri bir dünya inşa ediyoruz.

Sektöre hangi çözümleri sunacaksınız?

İçinde kart, mobil ödeme, sipariş, rezervasyon, paylaşım gibi yeme-içme sektörünün dünyada en büyük ve yaygın sadakat programını inşa ediyoruz. Hizmet alan müşterilerimiz için mobil ödeme, yemek kartı, yemek siparişi gibi uygulamalarda en avantajlı çözümleri, üye işletmelerimiz için bu ürün ve hizmetlerden maksimum kazanç elde etmelerinin yanı sıra yaptığımız özel anlaşmalar ile avantajlı tedarik çözümleri, yazarkasa POS, satış/stok sistemi gibi gelir-giderlerini takip edip yönetebilecekleri özel çözümler geliştirdik.

Özellikle zincir olmayan 130.000’in üzerinde geleneksel yeme-içme noktasını, perakende sektöründe ki zincir mağazalar da olduğu gibi güçlü teknolojik altyapı, fonksiyonel yazılım platformları ve ortak müşteri gelişim sistemleri ile buluşturuyoruz. Sunduğumuz altyapı ile zincir markaların tüm satış noktalarında sahip oldukları sistem ile tedarikçiler ile özel anlaşmalar yapabilme ve kampanya sunabilme sistemini dünyada ilk defa geleneksel noktalarda uygulamaya başlıyoruz.

Çözümlerinizin isimleri netleşti mi?

Daha önce Gustokart ve Ahikart isimleri ile lanse edilen yemek kartı ve üye işyeri tedarik katı çözümlerini Yemekmatik ana markası altında güncelledik.

  • Mobil Platformumuzun adını, Yemekmatik avantaj sistemi,
  • Yemek Kartını Yemekmatik Yemek Kartı,
  • Online sipariş uygulamasını Yemekmatik Sipariş,
  • Tedarik çözümlerini Yemekmatik Tedarik Kartı ve Platformu olarak konumlandırdık.

Tüm çözümleri standart sağlamak amacı ile yerli ve milli yazarkasa POS olan Infoteks Fusion 410 G Yazarkasa POS ve Restin Satış/Stok Yönetimi sistemi üzerinde sunuyor olacağız.

Üye işyerlerinize ve yemek hizmeti alanlara sunacağınız avantajlar nelerdir?

Hizmet alan müşterilerimiz Yemekmatik üye işyerlerinde %5 ile %50 arasında değişen oranlarda avantajlı hizmet alabilecekler. Üye işyerlerimiz bu avantajları direkt kendi müşterisine sadakat amacı ile sağlıyor olacak. Federasyon desteği ile kurulan Yemekmatik olarak altyapısını sunduğumuz bu hizmetten hiç komisyon almayacağız. Faydayı direkt kullanıcıya sunarak, alınan aynı hizmetin daha avantajlı yapılmasını sağlayacağız.

Kullanıcılar indirimlerden nasıl faydalanabilirler?

Yemekmatik kullanıcıları üye işyerlerimizden harcama yaparken yüzde 5 ile yüzde 50 arasında indirim olanaklarından faydalanabilecekler. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde, Yemekmatik uygulaması yüklü Infoteks Yazarkasa POS makinası üzerinde belirlenen oranda indirim yapılıyor.

Yemekmatik kullanıcıları ister akıllı telefonlarına indirecekleri mobil uygulama ister web sayfasından bakarak, harita üzerinden hangi üye işyerinde yüzde kaç indirim var görebilecekler. Yemekmatik kullanıcıları hizmet almak istedikleri lokasyondaki üye restoranları, lokanta, kebapçı, ev yemekleri, pastane, cafe, köfteci gibi kategoriler halinde, yüzde kaç indirim uyguladığına kadar görebiliyor. Bunun yanı sıra Gustokart kullanıcısı özel promosyonları görebiliyor. Bu sisteme üye bir restoran özel bir uygulama yapabilir. Örneğin Yemekmatik kullanıcısı bir restorana bir ayda ilk gidişinde yüzde 5, ikinci gidişince yüzde 10, üçüncü gidişince yüzde 15, sonraki gidişinde de belirli oranlarda indirimli olarak yemek yiyebilir.

Yemekmatik kullanıcıları mobil aplikasyon uygulaması sayesinde, çevresindeki işletmeleri hem kategori bazında hem de fırsatlar bazında arayıp, görebiliyor.

Yemekmatik üye iş yerlerine ne gibi avantajlar sağlıyor? Komisyon oranları nedir?     

Diğer yemek kartı firmalarının üye iş yerlerine uyguladıkları komisyon oranları % 9-12 arasında değişmektedir. Biz farklı bir model uygulayarak üyelerimizden komisyon almayacağız, yani %0 komisyon alacağız diyoruz. Farklı ürünler ve milyonlarca liralık yatırım için gelirimizi üyelerimizde oluşan hacim ve farklı baremlere göre belirlediğimiz cüzi oranda aylık hakkediş  olarak belirledik. Amacımız, aynı sistemi kullanan üye işyerleri için en sadık müşteri oluşturmak. Bunu oluştururken de, üye işyerleri müşterilerinin Yemekmatik uygulamalarını kullanmalarını sağlamak, müşterilerin indirimli yemek yemelerini sağlayarak sadakat yaratmak olacak. Bu şekilde hem müşterilerimiz daha ucuza karnını doyuracak hem de üye işyeri daha az komisyon ödeyerek kazanmış olacak. Şu an piyasadaki yemek kartları ve yemek sipariş sistemleri böyle bir avantaj sağlamıyor. Biz hem üye iş yerine kazandırıyoruz hem de müşterinin kazanmasını sağlıyoruz.

Üye işyerlerine kendi müşterileri için %0 komisyonlu hizmet sunmalarını sağlar iken diğer yandan tedarikçilerden aldıkları ürün ve hizmetlerde de tasarruf sağlayacağız. Üyelerimizin alışveriş yaptıkları ve hizmet aldıkları gıda, yakıt, demirbaş, tekstil, elektrik, bankacılık gibi kurumlar ile 130.000 üyenin gücünü kullanarak, tek başlarına alamayacakları avantajları sağlayarak, satın alırken kazanmalarını sağlayacağız.

Örnek verecek olursak, irili ufaklı birçok lokanta her gün belirli miktarda et alıyor. Bu eti 50 lokanta aynı yerden alsa bile herhangi bir anlaşma yapılmadığı için tedarikçinin söylediği fiyat geçerli oluyor. Fakat biz bu tedarikçiye gidip üye iş yerlerimiz adına anlaşma yapıp sizden günde 5 ton et alacağız, buna göre bize uygun bir fiyat verin dediğimizde miktar arttığı için fiyat düşüyor. Üye esnafımız, 3 masası bulunan mahalle arasındaki köfteci bile Yemekmatik Tedarik Kartı ile anlaşma yaptığımız tedarikçiden alışveriş yaptığı zaman bu indirimden yararlanabiliyor.

Yemekmatik Tedarik Kartı ile alışveriş yapan esnafımız aynı zamanda taksit, vade, puan gibi farklı imkanlardan da faydalanabiliyor. Tedarikçiden tedarikçiye bu taksit sayısı değişmekle birlikte, en az iki taksit yapılıyor olması esnafımız için avantaj sağlıyor.

Yemekmatik Tedarik Kart kullanıcılarına başka ne gibi fırsatlar sunacaksınız?

Gıda tedarikçileri dışında, elektrik dağıtım şirketleriyle, GSM operatörleriyle, sabit telefon sağlayıcı firmalarla, internet sağlayıcılarla, akaryakıt firmaları ile yapmış olduğumuz anlaşmalar var. Yaptığımız bu anlaşmalar sayesinde esnafımız daha uygun fiyata hizmetlerden faydalanabilecekler.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?

İlk hedefimiz öncelikle yeme-içme sektöründe Türkiye’nin en büyük platformunu başarı ile kurmak,  federasyon, üyelerimiz, iş ortaklarımız, kurumsal firma ve çalışanları sayesinde milli yemek kartı, milli sipariş sistemi, milli tedarik kartı çözümleri sunan önce Türkiye’de sonra diğer ülkelerde büyüyen bir firma olmaktır.

Herkesi mutlu olacağı uygulamalarımız ile vazgeçilmez bir platform olmayı ve sektörün büyümesine katkı sunmak istiyoruz.

Şu an ülkemizde kullanılan yemek kartı sayısını, online sipariş veren kullanıcı sayısını ve bu hizmetleri sunan işletme sayısını en az 3 kat artırıyor olacağız.

Bununla birlikte esnafımızın yüksek komisyon ücretlerinden kurtulup daha iyi şartlarda hizmet vermesini amaçlıyoruz. Yemekmatik’in sunduğu imkanlardan ve indirim olanaklarından herkesin yararlanması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. İlk yıl için hedefimiz 50 bin üye işyeri ve 1 milyon kullanıcı sayısına ulaşmayı hedefliyoruz.